Hiszpańska Cava, 11 maja
Na świecie sprzedaje się niemal dwa razy więcej włoskiego Prosecco niż hiszpańskiej Cavy. A mimo to wiele osób uważa, że Cava jest bardziej elegancka. Z pewnością smakiem i stylem jest bliższa Szampanowi, niekwestionowanemu wzorcowi, który wyznacza standard dla win musujących. Jest ku temu kilka dobrych powodów, w tym sposób produkcji. W ostatnim czasie niektórzy producenci zbliżają się jeszcze bardziej do swojego francuskiego konkurenta, zwracając się ku odmianom Chardonnay i Pinot Noir, zamiast korzystać z tradycyjnych hiszpańskich odmian, takich jak Xarel-lo, Macabeo czy Parellada. Dołącz do Juana Miguela Gomeza z Cavas Marevia z Requena w Walencji, aby dowiedzieć się więcej o tym fascynującym trendzie. Na kolację po degustacji będziemy serwować Paella Valenciana, tradycyjne danie z Walenecji. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny dla osób, które zarezerwują pobyt na dwie noce lub więcej. Dla pozostałych osób, koszt degustacji wynosi 200 zł od osoby.